Jollat, varusteet, ohjeita vanhemmille

Purjehtimaan pääsee, vaikkei omaa jollaa olisikaan. Joitain purjehdusvarusteitakin löytyy lainaksi seuran varastoista. Jollapurjehduksen aloittamiseen tarvitaan ainoastaan säähän sopivat henkilökohtaiset vaatteet ja annos reipasta mieltä. Parhaimmillaan purjehtiminen on koko perheen harrastus.

Jollat
Seuralla on Pyysaaressa 8 optimistijollaa ja 4 Zoom8-jollaa. Hieman vanhemmille ja kokeneemmille nuorille on kokeiltavissa E-jolla ja OK-jolla.

Optimistijollista ja niillä purjehtimisesta lisää tietoa Suomen optimistijollaliiton sivuilta www.optari.net ja Zoom8-jollista osoitteesta www.zoom8.fi

Lisätietoja E- ja OK-jollien käytöstä saa seuran junioripäälliköltä.

Vaatteet ja varusteet
Jollapurjehdus on vesiurheilua, jossa kastuminen on sääntö eikä poikkeus, joten sopivan asun tulee suojata purjehtijaa ensisijaisesti kylmettymiseltä. Ilman kelluntaliiviä vesille ei mennä.

Varavaatteet kastumisen varalta ja lämmittävä kerrospukeutuminen ovat toimiva ratkaisu merellä:

• uloin kuoriasu suojaa tuulelta eikä pelkää vettä
    • väliin lämmintä
    • pää suojaan
    • käteen hanskat
    • jalkaan kengät, jotka pysyvät tukevasti jalassa ja joilla on helppo liikkua jollassa
    • kelluntaliivit aina kun ollaan vesillä
    • kesähelteellä iho ja silmät suojataan myös auringonpaisteelta.

Lämpimässä pelkästään kuoriasu tai märkäpuku riittää. Kesähelteillä varustukseksi voi riittää shortsit ja t-paita, kelluntaliivit ja riittävä aurinkosuoja.

Muulloin uloimmaksi kuoriasuksi sopii tuulelta, roiskeilta ja sateelta suojaava vesitiivis pusero ja haalarihousut tai kokohaalari.

Keväällä ja syksyllä hyviä märkänäkin lämpöisenä pitäviä asusteita ovat märkäpuvut ja neopreenijalkineet sekä -käsineet. Halvimmillaan jopa alle 100 eurolla saa hankittua niin märkäpuvun, jalkineet kuin käsineetkin. Märkäpuku voidaan pukea kuoriasun alle kylmissä olosuhteissa ja tarvittaessa väliin voi pukea lisää lämpöä antavia kerroksia.

Tarjolla on myös vesitiiviitä kuivapukuja, jotka pitävät täysin kuivana myös veden varaan joutuneen. Tiiviit kuivapuvut soveltuvat erittäin hyvin kylmiin tai koviin olosuhteisiin, koska niiden alle voidaan pukea riittävästi lämpimiä kerroksia. Kuivapukua tarvitaan aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Hyvällä ilmalla kuivapuku on kuuma asuste verrattuna märkäpukuun tai kevyeen kuoriasuun. Usein kuivapuku on paljon kalliimpi investointi kuin märkäpuku.

Sopiva päähine on pipo, lippis tai huivi kelin mukaan.

Seuralla on jollapurehdukseen sopivia kelluntaliivejä, joita voi lainata purjehduksen ajaksi. Kauluksellisten eli varsinaisten pelastusliivien käyttöä jollassa ei suositella, koska ne rajoittavat liikkumista ja voivat takertua jollan osiin. Koska purjehdusta harrastetaan aina valvonnassa, turvallisen kellunnan takaavien pelastusliivien antama lisäturva ei ole niin oleellista kuin yksin veneillessä.

Lisätietoa varusteista saa nuorten ohjaajilta.

Junioripurjehtijan vanhemmille
Purjehdus on mukava, monipuolinen liikuntaharrastus, joka voi kestää koko elämän. Parhaimmillaan purjehdus tarjoaa mukavaa yhteistä tekemistä koko perheelle.

Optimistijolla on usein ensimmäinen purjevene, jolla lapset opettelevat veneen hallintaa erilaisissa tuulissa ja tilanteissa. Purjehtiessa opitaan samalla vesillä liikkumisen perussäännöt.

Aloittelijat voivat käyttää seuran tarjoamia harjoitusjollia. Seuralla on myös kilpajollia, joten kilpapurjehdusurankin voi aloittaa ilman omaa jollaa. Seura auttaa myös tarvittaessa oman jollan hankinnassa, silloin kun se on ajankohtaista.

Jos kiinnostut tarjoamaan lapsellesi mahdollisuuden kokeilla jollapurjehdusta, tule keskiviikkoiltana Pyysaareen tutustumaan seuran toimintaan tai ota yhteyttä nuorisotoimikunnan jäseniin, heiltä saa lisää tietoa seuran nuorisotoiminnasta.

Lapselle helppo tapa aloittaa harrastus on osallistua jollakurssille. Seura järjestää päiväleirinä toteutettavat kurssit perinteisesti kesäkuun ensimmäisellä ja toisella viikolla.

Aloittelevat purjehtijat tarvitsevat apua jollansa purjehduskuntoon laittamisessa ja käsittelyssä. Vanhempien apua tarvitaan jollan kääntämiseen rannalla sekä laiturista lähtöjen ja saapumisten kanssa.

Koska seuran nuorisotoiminta pyörii ensisijaisesti talkoilla, aikuisten aktiivinen osallistuminen on toiminnan edellytys. Nuorisotoimikunta kaipaa mukaan uusia ihmisiä niin junnuiltojen avuksi kuin Pursiniemen junnuleirille. Apukäsille ja ideoille on käyttöä. Ota yhteys seuran junioripäällikköön tai sen muihin nuorisotoimikunnan jäseniin!

Nuorisojäseneksi seuraan
Helsingin Työväen Pursiseuralla on pitkät ja toimivat perinteet nuorten purjehdusharrastuksen herättämisessä ja kilpailevien nuorten tukemisessa. Toiminta nuorten kanssa perustuu pitkälti talkoisiin, jotta kustannukset eivät estäisi hienoa harrasta.

Nuorten jäsenmaksu on 20 €/vuosi, kuten myös liittymismaksu 20 €. Liittyessään seuraan nuorisojäsen tulee myös Suomen Purjehdus- ja Veneily ry:n jäseneksi. Jäsenyyteen sisältyvät Purjehtijan tapaturmavakuutus ja Nautic-lehti (1 kpl/talous, arvo 35 €). Purjehdus- ja Veneily ry:n jäseneduista lisää järjestön sivuilla www.spv.fi. Jos kumpikaan vanhemmista ei ole seuran jäsen, vaaditaan jäsenyyteen myös vanhemman suostumus.